Ouder worden naar je zin

Jij en ik we groeien ouder. Het is wat het is. Laten we er nuchter naar kijken, er goede zin van krijgen en er op een (w)aardige en zinvolle manier mee omgaan.

Iedere levensfase kent zijn plussen en minnen. Ouder worden, misschien heb je er nog niet zoveel zin in of vind je er van alles van. Door te ontdekken wat je speelruimte is kun je ook op een ontspannen (lichtere, vrolijkere) manier omgaan met je eigen ouder worden.

Wat zijn de voordelen van ouder worden? Je mag beslissen welke beelden, opvattingen en overtuigingen je niet meer bij je wilt houden. Je bent immers oud en wijs genoeg om dat te beslissen. Maar wat wil je dan wel?  Waar sta je nu, wat mag je nog van je leven verwachten en in welke richting wil je het liefst verder gaan?

Door hiermee aan de slag te gaan ontdek je je eigen antwoord op hoe jij (w)aardig ouder kunt worden.

Het drieluik

In mijn werk gebruik ik het drieluik, omdat ik het een mooie vorm vind. .  

Wat is een drieluik? Het is een schilderij met drie panelen die naast elkaar hangen en die een samenhang vormen door onderwerp of compositie.

Door middel van het drieluik wil ik je aansporen om je levensluiken open te zetten. Wie weet wat er allemaal mogelijk is om ‘ouder te worden naar je zin’. Door alle luiken open te zetten komt er nieuwe beweging in je leven.

Een drieluik voor ouderen, hoe werkt het?

Het drieluik  voor ouderen bestaat uit 3 x 2 bijeenkomsten, individueel of in een groep. De bijeenkomsten noem ik vensters. Hierbij zet ik verschillende creatieve werkvormen in en maak ik veel gebruik van autobiografisch schrijven.  Of je nu voor individueel werk of groepswerk kiest, het doel is dat je inzicht krijgt in jezelf en dat er iets bij je in gang wordt gezet.

1e venster: je persoonlijke landschap

Dag 1

We maken kennis met elkaar. We onderzoeken het ouder worden als fenomeen:  welke elementen spelen een rol bij het ouder worden?  Hoe kijk jij aan tegen ouder worden en hoe kijkt de buitenwereld volgens jou aan tegen ouder worden?  Op welke manier  speelt het thema een rol in je leven en hoe zie jij het voor je: ‘ouder worden naar je zin’?

Dag 2

Je bekijkt je levenssituatie als een soort landschap. Welke elementen (aarde, water, vuur, lucht) spelen een rol en van welke elementen zou je wel wat meer kunnen gebruiken?

2e venster: je levenspad

Dag 3

In vogelvlucht kijken we naar de verschillende fases van jouw leven. Wat was er karakteristiek aan je jeugd, je familie, je puberteit, je werkende leven en je relaties? Wat waren de hoogte- en dieptepunten? En welke betekenis heb je eraan gegeven? 

Dag 4

Je kijkt naar de rode draden in je leven en onderzoekt de thema’s die voorbijkomen. Je onderzoekt je gewoontes, je krijgt oog voor je talenten en ziet waar kansen en mogelijkheden liggen en wat nog vraagt om een plek.

3e venster: het nieuwe, wat komt er tot leven, wat wil er bewegen

Dag 5

Wat heb je allemaal ontdekt over jezelf? Je hebt gekeken naar je landschap en naar je levenspad.  Wat is dat nieuwe, heb je daar een vermoeden van? Misschien is er iets veranderd, wil je een aantal dingen meenemen naar de toekomst of een aantal dingen achter je laten. Dit ga je onderzoeken.

Dag 6

In de laatste bijeenkomst presenteer je de inzichten die je hebt opgedaan in de vorm die bij je past. Dat kan een schilderij zijn, een gedicht, een stukje tekst, een collage enz. Daarnaast laat je zien welke stappen je gaat zetten om ouder te worden naar je zin.

Meer informatie

Wil je meer weten over ‘ouder worden naar je zin’? Neem dan contact met me op via info@delevenskijker.nl of 06 – 126 943 16.