Wie ben ik

Ik ben Annemarie Kistemaker, biografisch coach. Ik ben een oudere, een senior, een 50+-er of een van de andere namen die voor onze doelgroep bedacht is. Het ouder worden is er ingeslopen en ik was er niet op voorbereid.

Er  was geen pad uitgestippeld dat ik graag wilde bewandelen. Ik wist alleen dat ik geen ‘suffe oudere’ wilde worden, iets wat ik vroeger altijd dacht over oudere mensen.

Toch hoef ik niet ‘forever young’ te blijven. Ik vind het proces van ouder worden fascinerend:  een proces waarin ik steeds meer word wie ik altijd al ben geweest. Mijn burn-out in het onderwijs was mijn grote wake-up call. Hierdoor heb ik met vallen en opstaan geleerd om dichter bij mezelf te komen. Het leven zelf is mijn grootste inspiratiebron, elke dag opnieuw.

Na mijn burn-out wilde ik aan het werk, maar ik kon nergens terecht. Ik had niet het gevoel dat de wereld nog voor me open lag. Discriminatie tegen ouderen bestaat, ondervond ik aan den lijve. Het beroofde me van een stuk eigenwaarde.

Tot ik mijn overtuigingen leerde los te laten en mezelf speelruimte gaf om ouder te worden naar mijn eigen zin. ” 

Ik wilde in ieder geval iets gaan doen wat bij me paste. Zo haalde ik mijn diploma voor de opleiding ouderenadviseur.

Helaas werd het beroep nadat ik het diploma had gehaald bijna volledig wegbezuinigd. Er kwamen veel vrijwillige ouderenadviseurs voor in de plaats. Zonde van de investering, zo voelde het in eerste instantie.

Maar toen ik op mijn opleiding terugkeek zag ik dat inspirerende docenten  me hadden laten zien hoe je gesprekken kon voeren door echt naar mensen te luisteren en oog en oor te hebben voor hun omstandigheden en levenservaringen. Dat maakte indruk op me. Dat wilde ik ook leren, de kunst van echt luisteren. Het lijkt makkelijk, maar het is o zo moeilijk.

Zo kwam ik op het spoor van de biografiek. Ik volgde een vierjarige opleiding aan het instituut voor biografiek. Daar leerde ik hoe je in gesprek kunt komen met je eigen leven. Tijdens de opleiding kreeg ik een mooi instrument in handen om mensen te begeleiden. Er wachtte een nieuwe uitdaging op me: “Een eigen praktijk opzetten”.

Avontuurlijk en nieuwsgierig ben  ik altijd al geweest: als jonge vrouw maakte ik in mijn uppie een wereldreis en als oudere vrouw liep ik de Portugese camino. Maar een eigen praktijk beginnen vroeg iets anders van me.

Het heeft me een aantal jaren gekost om in het biografisch werk mijn eigen richting te vinden. In 2021 ben ik me gaan specialiseren als biografisch coach voor ouderen. Daar ligt mijn hart. Dit vanuit mijn eigen ervaring (ik werk veel met ouderen), maar vooral omdat het met het ouder worden alleen maar interessanter wordt om terug te kijken.

Ik wil mensen graag een plek bieden waarin hun levensloop en de vragen waarmee ze leven centraal staan. Dat lijkt me een goed startpunt om te ontdekken wat er verder nog mogelijk is op het levenspad. 

De laatste jaren heb ik me ook toegelegd op individuele begeleiding bij het ouder worden naar je zin en op begeleiding in groepsverband. Mensen die met pensioen gaan, mantelzorgers, werkende ouderen, in feite kan iedere oudere vanaf 50 jaar bij mij terecht.

Naast mijn opleiding tot biografisch coach heb ik voor mijn persoonlijke ontwikkeling de driejarige ITIP-opleiding (Instituut voor Toegepaste Integrale Psychologie) gevolgd, en heb ik drie jaar lichaamswerk (bio-energetica, core-energetica) gedaan bij Jeanneke Kempen in Huissen.

Tot slot nog even dit:

Voor biografische gesprekken en workshops autobiografisch schrijven kan iedereen bij mij terecht. Die zijn niet aan leeftijd gebonden.